Veel mensen kennen het wel. Die Facebook groepen waar je mensen in de buurt kunt toevoegen. Gezamenlijk kun je dan voor extra veiligheid in de buurt zorgen. Vaak zie je niet zoveel voorbij komen, maar soms komt het bericht dat er ergens is ingebroken en dat er flinke schade is. Er zijn allerlei spullen gestolen zoals elektronica, geld en juwelen. De schade beperkt zich meestal niet alleen tot het financiële plaatje, maar ook mentaal kunnen jouw buren eraan kapot gaan. De gemoedstoestand wordt er niet beter op door het ontbreken van een veilig gevoel. Het idee dat er mensen met kwade bedoelingen een huis zijn binnen gelopen is een vervelend gevoel. Zeker als je samen woont met je kinderen, partner of andere mensen, dan is het gevoel dat zij gevaar hebben gelopen erg vervelend. In mijn blog vertel ik vandaag alles over de beveiliging van je huis.
Installeer een beveiligingssysteem
Een goede beveiliging begint met een goed systeem. Het grootste gedeelte van alle huizen waar wordt ingebroken beschikken niet over een zichtbaar beveiligingssysteem. Hierdoor maak je het inbrekers natuurlijk erg makkelijk. Toch is de kans niet zo groot dat er ingebroken wordt, waardoor veel mensen liever de kosten besparen. Daarmee loop je wel een risico. Installeer daarom altijd een goed werkend systeem, om problemen voor te zijn. Maak het systeem ook zichtbaar, zodat inbrekers het kunnen zien en kiezen voor een ander doelwit. Kies er dus nooit voor om een risico te nemen.
Welke systemen kun je allemaal aanschaffen?
Een inbreker wil je natuurlijk afschrikken. Camera’s zijn hierin een uitstekende oplossing. Ze zijn vaak duidelijk zichtbaar, of kunnen nog duidelijker gemaakt worden met fel licht wat wordt geactiveerd. Dieven zullen het niet wagen, omdat een gezicht op video ook betekent dat de pakkans een stukje hoger ligt. Denk er ook aan om je sloten en deuren te vernieuwen. Oude sloten zijn gemakkelijk open te breken voor de gemiddelde inbreker. Mocht de inbreker toch in de woonkamer staan, dan is een ouderwets alarm de oplossing. Veel lawaai betekent een omgeving die wordt opgemerkt. Als er niemand in de omgeving is, dan heb je aan een alarm niet zo heel veel.
Een inbreker wil je naar buiten jagen. Een relatief nieuwe beveiligingstechniek is mistbeveiliging in de vorm van een mistgenerator. Op het moment dat het alarm af gaat, wordt de mistgenerator geactiveerd. Binnen enkele seconden wordt de volledige ruimte met mist gevuld en kunnen inbrekers niets anders meer doen dan de bekende weg naar buiten kiezen.