Een groot deel van het aantal faillissementen in het MKB heeft als oorzaak dat de klanten van de betreffende bedrijven te laat of niet betalen. Een MKB bedrijf heeft vaak één of een aantal grotere klanten die een significant deel van de omzet vertegenwoordigen. Als één van die klanten ineens niet meer kan betalen dan komt de continuïteit van een dergelijk bedrijf behoorlijk in gevaar. Dit is een risico waar niet heel veel ondernemers goed bij stilstaan en maatregelen op nemen. Eén van die maatregelen die genomen zou kunnen worden is het afsluiten van een kredietverzekering. Maar er zijn nog veel meer zaken. In dit blog vertel ik er graag meer over.
Maatregelen nemen op het debiteurenrisico
Met een kredietverzekering alleen ben je er niet. Je zal zelf binnen je bedrijf ook een aantal maatregelen moeten nemen om te zorgen dat je het risico zo goed mogelijk afdekt. Allereerst hoort daar bij het zoveel mogelijk zien te voorkomen dat je een grote klant binnenhaalt die uiteindelijk niet in staat blijkt te zijn om je facturen te betalen. Je kunt dit doen door de kredietwaardigheidscheck. Hiermee breng je met behulp van een aantal openbare financiële gegevens de financiële situatie van de potentiële klant in beeld. Deze gegevens zijn vaak op te vragen bij de kamer van koophandel. Iedere rechtspersoon is namelijk verplicht om de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van koophandel. Als deze seinen op groen staan dat is het verstandig om kort op je debiteuren te zitten. Zorg dat er iemand verantwoordelijk voor is die goede software tot zijn of haar beschikking heeft om dit te doen. Belangrijkste is dat je met deze software realtime inzicht hebt in of een debiteur betaald heeft. Zo niet dan kan er binnen vijf dagen na het overschrijden van de debiteurentermijn een herinnering verstuurd worden. Dit is een gebruikelijk termijn.
Wat doet de kredietverzekering
In een kredietverzekering zitten een aantal diensten. Allereerst heb je de mogelijkheid om de eerder benoemde kredietwaardigheidscheck te laten doen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om over te dragen aan een incassobureau. Dus levert je eigen strakke debiteurenbeheer niks op dan heb je de mogelijkheid om professionals daar verder mee aan de slag te laten gaan. Zij gaan via een minnelijke incasso procedure en een juridische incassoprocedure verder aan de slag om de vordering geïnd te krijgen. Levert dat niks op dan is je vordering verzekerd of meestal een percentage daarvan.